ervaringen

ERVARINGEN VAN CURSISTEN

We hebben geleerd:

* met eenvoudige bewegingen kan je veel bereiken

* nooit doorgaan wanneer je ongemakken of pijn voelt; om de pijn heen bewegen

* uitademen bij inspanning

* met een rustig tempo bereik je meer

* op de juiste manier opstaan, zitten, op de grond gaan zitten, liggen en weer gaan staan

* inzicht in houding en beweging

* doe een oefening regelmatig, dan heb je relatief snel verbetering/resultaat.

Resultaat:

* geen rugpijn meer bij museumbezoek; ik weet nu hoe ik op de juiste manier moet staan en lopen

* meer bewust van mijn houding

* de kennis hebben hoe ik een verkeerde houding kan corrigeren

* houding is aan het verbeteren.

Wij willen je bedanken voor de inspirerende wijze waarop je ons de ismakogie hebt bijgebracht! Dit was heel bijzonder. We blijven het absoluut gebruiken en "zeggen het voort". 

Monika en Herman, juni 2022


Ik had nog nooit van Ismakogie gehoord en wist ook niet wat het was. Ik heb geen spijt dat ik ben begonnen met de cursus.

Ik heb een botziekte, waardoor ik peesontstekingen heb; het bewegingsapparaat blijft soms achterwege. Ik kan niet bukken en mijn armen niet opheffen; lang zitten en staan gaat niet. Het lopen is problematisch,omdat de zenuwen klem zitten tussen de middenvoetbeentjes.

Bij een revalidatiecentrum gelopen voor ca.1 jaar en daarnaast veel fysiotherapie gehad en nog.

Bij Ismakogie heb ik geleerd naar mijn lichaam te luisteren en ontdekt hoe belangrijk de kleine spieren (bewegingen) zijn voor mijn beperkingen in het dagelijks leven. Ik heb geleerd hoe ik met mijn voeten met een beperking toch kleine eindjes beter kan lopen. Door een speciale opdracht te geven aan mijn armen lukt het mij om toch mijn armen op te heffen zonder pijn. Bij het zitten voel ik nu mijn zitbeenknobbels, waardoor ik nu langer kan blijven zitten zonder pijn.

De manier waarop Maatje les geeft is heel aangenaam. Met makkelijke en eenvoudige uitleg worden de oefeningen snel aangeleerd. Door visualisatie kan ik allerlei bewegingen makkelijker maken.

Mensen in dezelfde situatie kan ik aanraden Ismakogie te proberen, want het werkt!

Marie Gomes, november 2014


Zo heel lang ben ik nog niet bezig met Ismakogie: ik heb zo'n 15 lessen gehad nu. Ik was ermee begonnen toen ik 3 hernia's had en eigenlijk een beetje moedeloos was van alle therapie├źn die ik had gedaan, zonder dat het resultaat had gehad.

Het prettige aan Ismakogie is, dat het een heel zachte manier van bewegen is, zonder dat je iets kunt forceren en zonder dat je over je grenzen gaat.

Je krijgt erg veel inzicht in je eigen manier van bewegen en hoe je je spieren op een dusdanige manier kunt gebruiken dat je ze optimaal inzet op de minst belastende manier.

Het fijne is, dat je houding na enige tijd als vanzelf verandert en verbetert. Ik merk nu aan mijn lichaam dat mijn bekken in een betere stand staat, niet meer zo naar voren gekanteld. Daardoor staat er minder druk op mijn onderrug, waar de hernia's zitten. Eigenlijk moet ik "zaten" zeggen, want ik heb op dit moment bijna geen last meer van mijn rug. Bijkomend voordeel is dat mijn buik niet meer zo uitpuilt, dus het ziet er ook nog eens beter uit!

Als je lichaam op de goede manier gedragen wordt door je spieren, ga je als vanzelf rechterop lopen; het gevolg is dat je meer ontspannen in je lijf zit. Dit doet mentaal ook veel, want als je ontspannen bent, straal je meer zelfvertrouwen uit.

Kortom, ik ben erg enthousiast over deze zachte en zeer doeltreffende bewegingsvorm en kan het iedereen aanraden.

Jelly Zwaan, november 2010


Na de zomervakantie 2008 heb ik een proefles Ismakogie genomen. Wel met frisse tegenzin, daar ik een hekel heb aan gym-/yogaclubjes of wat voor clubjes dan ook. De eerste les was goed bevallen. Na dik een uur stond ik weer op straat en voelde: dit is goed en nu doorzetten! Er volgden nog 10 lessen en elke keer had ik weer dezelfde ervaring als de eerste keer. Vaak snap ik de oefeningen niet en zeker niet als ik ook nog op de ademhaling ga letten, dan wordt het niks.

Volgens ervaren Ismakogisten gaat dat straks allemaal vanzelf; gewoon rustig doorgaan Het zal goedkomen! Inmiddels ben ik zo ver, dat ik geen les wil missen. Maatje bedankt.

T.R. te Z., februari 2009


Ik volg nu al drie jaar de Ismakogielessen van Maatje.

Ik hoorde via via over Ismakogie, het verhaal sprak me aan en toen ik er mee begon ging er een wereld voor mij open.

Mijn houding en manier van lopen zijn stukken verbeterd. Dat komt echt door de Ismakogie. Je leert op een heel zachte manier je spieren te gebruiken. En zo leer je hoe je lichaam in elkaar steekt en hoe alles met elkaar verbonden is.

De meeste oefeningen kun je doen wanneer je maar wilt, niemand hoeft het te merken. Bijv. op mijn werk achter mijn bureau, alleen even nadenken: hoe zit ik, zit ik goed? En in de rij bij de kassa: even opletten hoe je staat enz. Kortom, ik ben enthousiast, kom ook eens kijken en proberen.

Ria Bruinekreeft te Zutphen, februari 2009


Rustig en aandachtig oefeningen doen, zodat je houding verbetert en je lichaam soepel blijft. Ik vind het een fijne bewegingsleer. Ik ga er al 5 jaar met plezier naartoe.

Meta, februari 2009